"Doğal süt kullanın, UHT süt, pastörize süt kullanmayın" deniliyor. Bu doğru mudur?
Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Pastorize ve uzun ömürlü sütler maksimum hijyen koşullarında üretilen ve süt alımdan son ürüne kadar üretimin her aşamsında sürekli olarak analiz edilen ürünlerdir. Oysa sokak sütlerinin herhangi bir denetimi söz konusu değildir.
Ayrıca sokak sütçüsünden alınan sütler, zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması amacıyla evlerde kontrolsüz bir şekilde uzun süre kaynatılmakta ve bu yüzden vitamin-mineral kayıpları daha fazla olmaktadır. Pastörize ve UHT sütler ise yüksek sıcaklığa kontrollü olarak kısa süreli mazruz bırakıldığı için kayıplar çok daha azdır.
Ambalajlı yoğurtlar niçin daha geç bozuluyor?
Ambalajlı yoğurt üretiminde üretim süreci süt alım aşamasından itibaren kontrol altındadır ve titizlikle takip edilmektedir. İlaveten kaplara dolum aşamasında ultra hijyenik bir ortam sözkonusu olduğu için yoğurtlar evlerde sağlanamayacak hijyenik ortamlarda paketlenerek satışa sunulur. Böyle bir ortamda üretilerek satışa sunulan yoğurtlar uygun saklama koşullarında son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur.
Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?
Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için,
• mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması
• taze maya kullanılması
• mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.
Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için, ambalajlı yoğurtlara göre daha çabuk ekşirler
Raflardaki süt ve yoğurtlarda mikroorganizmalar ürer mi? Ürünler nasıl taze kalır?
Süt ve yoğurt fabrikalarında ürünler tamamen hava ile temas etmeyen ultra hijyenik ortamlarda üretilmektedir. Havasız ortam, hava ve oksijen ile çoğalan mikroorganizmaların yaşamasına imkan vermemektedir. Saklama koşullarına uyulduğu takdirde raf ömrü boyunca ürünler tazeliğini korur